M     U     N     K     A     N     É     L     K     Ü     L     I

 

Egy oldal az elkeseredés ellen... és a megoldás!

MENÜ

Néha olyan levelek is a kezembe kerülnek, hogy sírnom kell.

Itt a multik pazar munkahelyi praktikáiról olvashatnak:

A barikád.hu egyik olvasója személyes tapasztalatait juttatta el szerkesztőségünkbe. Azt eddig is tudtuk, hogy a multinacionális cégek kizsákmányolják, megalázzák az alkalmazottaikat, de ami tiszaújvárosban folyik, az már több a soknál!

 

Azért írok önöknek, mert szeretnél beszámolni hogy milyen dolgok zajlanak egy tiszaújvárosi multicégnél. Hogyan bánnak a dolgozókkal és hogyan kényszerítik rá az embereket a jogtalan túlórákra.

Ez a cég úgy hirdeti magát hogy versenyképes bérezés és légkondicionált munkahely. Eddig nem is lenne gond csak az a baj hogy egyik sem igaz. Áprilisban, májusban is melegünk volt a csarnokban, de most hogy bejött a meleg idő olyan mintha egy nagy szaunában lennénk. Nappalos műszakban olyan 30-33 fok uralkodik, de nemrégen 40 és 60 fokot is mértek, miközben nekünk a védelem miatt kesztyűben és hosszú köpenyben kell lennünk. A légkondicionálás az nekik kimerül abban hogy befujják a ventillátorokkal a külső meleg levegőt.

Mikor meglett említve nekik ez a probléma, másnapra hoztak egy kerekes széket amin majd kitolják az elájult embereket. Na ez azóta így van, aki elájul kitolják, de persze megtörténik az átmotozás a biztonsági őrök részéről nehogy kilopjon valamit az éppen eszméletét vesztett munkás. Ez egy 12 órás műszakban előfordul kb 30-40-szer de még talán keveset is mondtam.

Az üzemorvosról is van pár szavam. Múltkor egyik műszakban egyik 20 év körüli srác szúrást érzett a szíve körül és azt mondta olyan mintha ráültek volna a mellkasára. Kiment az orvoshoz, és az adott neki egy "csodagyógyszert", egy Algopirint. Mikor nem segített adott neki még egyet és leültette a váróban. Mikor ez sem használt azt mondta hogy mentőt nem tud hívni üljön itt reggelig amíg véget nem ér a műszak és majd menjen el napközben orvoshoz. Akár szívrohama is lehetett volna a srácnak, ez mindenre csak Algopirint ad. Akinek rossz a szíve alapból árthat neki az éjszakás nappalos váltakozás, főleg ha még ilyen szaunai környezetet teremtenek. Még én is megszédültem egyszer pedig nekem erős szívem van. Mikor szóba hoztam hogy ez nem klíma hanem csak a ventillátorok fújják be a meleg levegőt akkor felháborodottan rám kiabálnak hogy igen is van klíma ne beszéljek már hülyeséget. Érdekes fogalmuk van ezeknek a klímáról.

Most voltak éppen hőségriadók ilyenkor pedig óránként 5 perc szünet járna minden dolgozónak ahol nincs klíma, talán ezért erőltetik ezt hogy ne legyen azaz 5 perc kiesés? Na akkor van érdekes levegő amikor 500 ember 12 órán keresztül egy levegőt szív. A melegnek meg is lett ezek után az eredménye, 3 halott az utóbbi 1 hónapban. Mindegyik 20 és 30 év közötti volt. Az egyikről biztosan lehet tudni hogy kiszáradásban halt meg a mentőben. A másik kettőről nem tudjuk miben halt meg. Ráadásul az utolsó embert csak úgy letakarták a folyosón hogy majd jön érte hullaszállító és elviszi, addig az emberek ott járkáltak mellette. Állítólag történt már feljelentés de nem valószínű hogy történik bármi is, mivel külföldi cég és különleges jogai vannak, pl: a mentőket is alig akarják beengedni a területre. Maga a munkakörnyezet úgy néz ki hogy vannak a cellák. Cellának hívják azokat a helységeket ahol a gyártás folyik. Ez azt jelenti hogy mindenkinek van 50x50 centis helye mozogni ahol a munkáját végezheti. Mivel az ülés TILOS ezért csak álláskönnyítők lehetnek a cellákban hogy ha mégis valaki nem bírna állni. Abból is megszabott darabszámban. De általában ezeket is megvonják ha nincs meg a kellő darabszám. Lábakat nem lehet feltenni sehova miközben ezeken az álláskönnyítőkön ülsz mert fegyelmi vagy más szankciók érhetnek.

Ezeket a lehetetlen szabályokat úgynevezett trénerek tartatják be akiket főleg cigányok vagy az anyjuk fenekéből éppen előbújt karrierista gyerekek teszik ki. Ezek simán beszólogatnak az egész életüket ledolgozott 50 éves embereknek és ilyen olyan büntetésekkel terrorizálják őket. Mindezt olyan 60-70 ezer körüli nettó fizetésért 12 órában éjszakai és nappalos műszakbeosztásban kell elviselnünk.

A másik hogy az embereket alig akarják kiengedni a cellákból vizet inni vagy wc-re mert akkor ugye kevesebb lesz a darabszám Néha ha van időm beállok én a helyükre hogy eltudjanak menni és ne száradjanak ki. Volt már arra példa hogy valaki maga alá pisilt és a szünetig a saját tócsájában kellett dolgoznia. Hasonló történt még egy férfival akinek hasmenése volt és a detektorkapunál sokan álltak, mivel nem engedték előre ezért maga alá szart és aztán abban a ruhában kellett dolgoznia egész nap tovább. Egy időben azt is beakarták hozni hogy megvonják az ivás lehetőségét a soron de ezt már nem merték megcsinálni.

Eközben veszik fel a rengeteg cigányt a sorokra és mivel nem értenek semmihez előbb utóbb csoportvezető lesz belőlük, mert ugye ha másra nem jó arra biztos hogy ugráltassa a becsületes Magyar embereket. Ez általában így is szokott lenni, ha nem tetszik neked akkor bedobják hogy te biztos fajgyűlölő vagy. Egyszer történt olyan hogy egy magyar érzelmű srác kijelentette hogy ő nem dolgozik együtt cigányokkal és odahivatták a sorvezetőhöz hogy mit képzel hogy nem dolgozik együtt velük, mivel cigánynak nevezte a cigányt és ezért borzalmas dogokat kell vele tenni. Tehát kihasználják a jól megtanult nácizást és rasszizmusozást hogy ezzel is baszogassák a rendes embereket. Miközben egyre több ózdi és Borsod legelcigányosodottabb területeiről hoznak cigányokat dolgozni - akiknek persze a felét ki is rúgják mert ellopnak ezt azt, és ennyire megy velük a cég - akikből csoportvezető lesz azok kiskirályként viselkednek és mindent megtesznek a magyar emberek sanyargatására. Csodálkoznak hogy a fél cég jobbikos...

A detektorkapunál a műszak befejeztekor való kimenetel se semmi. Kb 4-500 ember zsúfolódik össze egy helyen mivel semmi levegő nincs ilyenkor itt is ájulnak el az emberek sorban. Ilyenkor is hozzák a tolószéket és félretolják, hogy majd átmegy a kapun, ha felébred. A túlóráztatással kapcsolatban is érdekes dolgok történnek. A törvény hivatalosan az hogy a kötelező túlórát 48 órával a megkezdése előtt elkell rendelni. Ugyanez a 48 óra a törvényes szabadságkérésekor is. Így megadva egymásnak a kölcsönös felkészülési lehetőséget. De ők ezzel szemben az utolsó nap utolsó óráiban odajönnek és és mostanában már meg se kérdezik hogy akarsz e jönni, csak annyit kérdeznek hogy mi a neved és törzsszámod, és hopp már te fel is lettél írva kötelező túlórára. Ha azt mondod nem jössz akkor megfenyegetnek hogy nem lesz meghosszabbítva a szerződésed és mehetsz ahova akarsz.

Legutóbb ballagáskor volt hogy az egyik hölgy, a fia ballagására akart készülni és berendelték túlórázni arra a napra és mivel féltette az állását nem merte azt mondani hogy nem jövök, hanem egyszerűen emiatt nem tudott elmenni a saját fia ballagására sem. Ilyet megcsináltak már temetéssel is! De általában nem lesz belőle probléma ha nem mész be mivel tudják hogy jogtalan ezért nem szokott következménye lenni a dolognak. Ha mi akarnánk szabadságot kivenni azt nem adnak ilyen olyan okra hivatkozva, de ez még a szerencsésebb eset mert általában egy vállrándítással vagy egy flegma nemmel elintézik a dolgot. Pedig sokan hónapokkal előbb szólunk hogy majd ekkor mennénk nyaralni vagy ekkor lenne elintéznivalónk. Ilyenkor az emberek megoldják a dolgot elmennek egy hét táppénzre és így még nagyobb a kiesésük, nem tudom hogy ez mért kell nekik.

A másik dolog még a könyvelés, ami természetesen kettős könyvelés mivel papíron 8 órában dolgozunk nem 12-ben , ha szabadságot akarunk kivenni 1 napért másfelet vonnak le. Ha bármiféle ellenőrzést kapnának akkor persze ott van a 8 órás elszámolás hiszen mi ugye "abban dolgozunk".

Ugye Önök előtt is világos a folytatás?!!!!

 

Kedves Mindenki! 

Elég faramuci nép a miénk.
Siránkozunk, hogy miért léptünk bele abba a bizonyosba,
de senkinek eszébe sem jutna eszébe lábat mosni, inkább tovább dagonyázik benne.

Édesapám és családunk tavaly ősszel jutott arra döntésre,
hogy - megelőzendő az esetleges munkanélküliséget -
összefogunk, és saját csemegeboltot nyitunk.


Budapesthez közeli nagyvárosban élünk,
ill. én már két éve zuglói vagyok.
Családi házunkat 19 év után eladtuk, hiszen más tőkeforrásunk nem volt.

Már a kezdetektől számtalan akadályba ütköztünk,
vért izzadtunk az engedélyeztetések miatt,
az országot beutazták szüleim a bolti berendezések miatt.

Egyszóval sok munkát, pénzt és reményt adtunk a dolgoba, mert hittünk valamiben.
Abban, hogy a magyarok képesek különbséget tenni.
Abban, hogy fontos számukra hogy ugyan,
csak egy kis boltban, de ők lehetnek az elsők.

Hogy mindenkire mosolygunk reggel hattól este hétig,
és figyelünk, nehogy romlott legyen valami,
és szó nélkül cserélünk bármit,és ha hibázunk,

azt szemtől szembe elismerjük a vásárlónak,
mert ez így korrekt, mondhatnám elcsépelt szóval: tisztességes.
Mégis, egy hónap után a pénztárban azzal kellett szembesülnöm,

hogy a tecso, meg az ósön, meg a lidi,meg a spár sokkal jobb,
mert ez és ez olcsóbb, mert bezzeg ott ez és az is van
és hogy-hogy nálunk mindenből csak 10 darab van,

bezzeg ott egy egész polc sor ezzel van tele...
Az eszébe sem jutott senkinek, hogy jellegébe és felépítésében,
és főképp(!) származásában MÁS kereskedelmi egységet képviselek.
Hiszen magyarként vagyok a magyarokért.

Földikén földimért. Ennél is keservesebb volt a hazai nagykereskedők reakciója.
Mindent elkövettek, hogy ne azt, és ne akkor kaphassa az üzlet,
amikor rendelem.A nyers kakaós
csigát,melynek még élesztő szaga van,
nekem nem cseréli a pék,csak a reálnak..
a zöldséges 3kg alma helyett 8kg küldött reggel, és amikor szóvá tettem, közölte, hogy

"ilyen kis szaros cégekkel nem szeretünk foglalkozni,
nekünk nagyvonumelű megrendelőink vannak".

Bár, csak 100m2 -es volt a bolt, kellett munkaerő,
hiszen mi sem szakadhattunk ötszázfelé.
A munkaerő oldal volt a harmadik nagy pofon számunkra.

(És itt tisztelettel kérem, hogy ne vegye senki sértésnek!)
Nyitástól kezdve 6 fő fordult meg nálunk, és ebből 2 bizonyult igazán alkalmasnak.

A legtöbben ígértek mindent,
aztán amikor adta magát a munka, inkább kivonultak a hátsó udvarra dohányozni.
Ez egyébként rendszeres gond volt: 

óránnkét legalább 2 cigarettát elszívtak,
de a délutáni zsömle mégis az én feladatom maradt.
Egyetlen egy volt, akit lopással tetten értünk.

Az illető 3 gyerekes Anyuka, és 17 éve épül a családi ház...most már értemm, miért...
mai napig sem tudom, hogy a többi vitt-e valamit.

Büszke vagyok rá, hogy teljes munkaidőre, a minimálbér felett lettek bejentve.
Nekem nincs mit szégyenkeznem. Öt hónap után feladtuk a harcot.

A várt számok nem jöttek, a bolt csak önmagát tartotta fenn,
de nem tudtunk fejlődni.
Családunk mind anyagilag, mind lelkileg nagyon megszenvedte az egészet.


Ezek fényében kérdezem most én is:
Miért értelmetlen dolog multiknak dolgozni?
Érdemesek vagyunk többre? Kell ez nekünk? 

A választ szándékosan elhallgatom...
Köszönöm mindeki türelmét, aki levelem végére jutott!
Buragin
Asztali nézet