M     U     N     K     A     N     É     L     K     Ü     L     I

 

Egy oldal az elkeseredés ellen... és a megoldás!

MENÜ

Dolgozott már valaha úgy, hogy közben minden Önért hozott szabályt ismert, és azokat a munkáltatója betartotta? Volt már munkáltatója, vagy csak kezet rázott valakivel, aki havonta előhúzza Ön előtt a vastag brifkót és leszámolja a kezébe az éhbért?


Sokan megrökönyödnek, amikor a munkanélküliség egyik okát a feketemunka elterjedésével magyarázom. Ez kicsit olyan számomra, mint jó pénzért szülni, borravalóval tankolni, fodrászhoz járni, festetni - dugipénzért előnyöket kovácsolni. Protekció lóvéért!

 

Számomra ez még mindig a kommunizmus!

Ez az, amit azért teszünk, mert ezt kaptuk örökségül: nekünk mindenért kell fizetni, miközben mi csak a munkaerőnk egy részéért kapunk ellenértéket.

A fekete munka bizonyos szintig prostitúció!

Lehet utálni még a gondolatát is, lehet kikötni, hogy a szex nem megfelelő munka számunkra, mégis, minden feketemunkás éppoly kiszolgáltatott és védtelen, mint az erdő szélén zsákmányát fürkésző k...va. Azt teszi, amit követelnek tőle, annyiért, amit végül megkap és főleg akkor, amikor a felhasználó ezt igényli!

Nem lehet beteg, nincs szabadsága, nem ismeri az ünnepnap fogalmát, nem lesz nyugdíja és főleg senkit nem érdekel, ha már megúnták a tekintetét. Jogai nincsenek, csak kötelessége, ha szerencsés és szomjas, három óránként vizet ihat, amikor úgyis mosdóba igyekszik. Éppen, mint az erdőszélen... talán csak a mosdó a különbség!

 

DE VAJON KI GENERÁLJA A FEKETE MUNKÁT?

Sajnos erre a kérdésre egyszerűbb a válasz, mint gondolnák! Természetesen a munkások. Azok a tömegek, akik számára élet-halál kérdés a pénzkereset!

Számukra már nincs értéke a munkának. Vagyis nincs ellenértéke. Nincs az az alacsony munkabér, aminél kevesebbért ne vállalnák el a feladatot! Néhány éve még megrökönyödtünk, ha egy kínai ruhadarab ára bőven az alapanyagok ára alatt volt. Ma már szinte mi magunk is mindenre képesek vagyunk, szinte ingyen!

Mert nem a következményeket látó felelősséggel, hanem a mielőbbi pánik megszűntetésével véljük elérni az egyéni boldogulásunkat!


MI A FEKETEMUNKA EREDMÉNYE?

Látszólag gyors pénz, azonnali megoldás a nyomasztó problémákra. Éppen úgy működik, mint a gyorshitel. Hamar jön, hamar megy és utána lényegesen nagyobb űr marad, mint előtte volt! Sajnos nem megoldás, sőt! Tömeges előfordulása elszigeteli a munkától a legális és tisztességre áhitozó munkát keresőket!


( Ausztria Burgenland nevű tartományában mintegy 12ezer feketemunkás magyar serénykedik. Az osztrákok átlagjövedelme 1.500 - 3.000 euro között mozog. Hivatalos munkavállalási engedéllyel akár egy magyar munkavállaló is kereshetne ennyit. Feketén beérik ennek negyedével, 4-500 euroval. Ez az összeg a magyar átlagkereset többszöröse, ezért odahaza a legrosszabb munkahelyen is három hónapig kell dolgozni! De persze akadnak, akik ugyanezt a munkát akár 200 euroért is elvállalják. A semminél ez is jobb - vélik! És persze elveszik a jobb kereset lehetőségét a többségtől! Akkor is, ha ezért ma már szigorú bűntetés jár Ausztriában! )

 

HOGY "MŰKÖDIK" A FEKETE MUNKA?

Mint a magyar népmesék!

Szájrul-szájra terjed, van aki hozzátesz, akad, aki elvesz belőle! Csak a lényeg veszik el végül a homályban. Sokan élnek a munkák felhajtásából. Helyzeti előnyük a piac ismeretén alapul. Munkájukért csinos summát - ahogy ők nevezik: közvetítői jutalékot - kérnek. Kockázatuk nincs. Semmiért nem kezeskednek. Ha hibáznak, csalnak, nincs aki felelősségre vonná őket. Majd elmagyarázzák, hogy a munkát vállaló nem elég felkészült!

Amíg tájékozatlanságunk és lustaságunk erősebb a valódi kiváncsiságunknál, ők jól megélnek. De vajon mit tudnak, amit mi nem akarunk gyakorolni?

 

Nem furcsa, hogy a kapcsolataikból élnek? Nekünk miért nincsenek kapcsolataink? Miért nem kommunikálunk eleget? Mire várunk? Tessék elhinni, hogy a szobánk sarkában dühöngve mi zárjuk ki a lehetőséget!!!

 

A lehetőség persze terjed, mint a pestis. Fizet mindenki. Az is aki kapja, az is, aki hinti a magot! Utánpótlás, lángocska, szikra mindig akad! Csak olykor kell megpiszkálni a tüzet!

És az "Akarsz Európában eurot keresni?" kérdésre nem lehet nemet mondani!

 

Az eredmény már magánügy.

Ugyan ki mesélne a nyilvánosság előtt a "kinti" megpróbáltatásokról?

Hogy minősíthetetlen a szállás, hogy a munkaidő szinte 24 órás?

Hogy a munkaadó naponta kétszer próbálkozik, tapogat, fogdos, hogy k.....nak tekint?

A fontos, hogy hamarosan alattunk dübörög a húszéves nyugati verda, és tíz év alatt ott a lakás! Kis szerencsével a szomszédok sem köpnek be, így az APEH sem akadékoskodik... Tényleg csak ennyi???????

MITŐL MUNKA A MUNKA?

Először is a munkavégzés előtt minden apró részletről tájékozódni kell, azután meg kell állapodni! Tájékozódni a munkáról, a munkavégzés helyéről, az időbeni elvárásokról, a munkaruháról, az utazások költségeiről, a fizetés módjáról. Béralku során kell felvázolni a bérigényünket. Ezt a szükségleteink határozzák meg. Csak mi tudjuk, mi az az összeg!

Azután írásbeli szerződést kötünk! Ha nincs szerződés, nincs munka! Ha munka van, van fizetés is. Megállapodás szerint, hivatalos átvétellel! És szolgáltatások az egészségügy, TB, nyugdíj, szabadság, betegellátás, a pihenés és járandóságok területén!

 

Egyszer megismertem valakit. Hivatalosan dolgozott. Boldog volt. Biztonságban érezte magát. Mert Ő felelősséggel gondolt a szeretteire...

Asztali nézet